Justice Sector Profile

Through our role as Principal Consultant on several Department of Justice and Victoria Police projects, the FMSA’s project team has developed an in depth understanding of the key issues surrounding justice services and correctional facility planning and design.

FMSA has worked closely with the Victorian Department of Justice, Corrections Victoria and Victoria Police over the past 17 years to assist in the implementation of its strategic goals to reform the justice system. Projects include:

  • Latrobe Valley Law Courts & Police Complex, Morwell  $ 34 million
  • Moorabbin Law Courts, Highett  $ 28.2 million
  • Court Services Victoria Asset and Security Program – 16 renovation and additions projects across regional and metro courts
  • William Cooper Justice Centre Preoccupation Review (2012)
  • Prison Accommodation Masterplan – 10 year strategic framework & assessment of the 13 public prisons campuses & facilities
  • Victorian Public Prisons Expansion Options Review Report 2012
  • Karreenga Correctional Centre $ 100 million – New 300 bed prison campus
  • Dame Phyllis Frost Centre Health and Wellbeing Precinct $27 million
  • Melbourne Assessment Prison Prisoner Reception Redevelopment $17.0 million
  • Dame Phyllis Frost Centre 168 bed and infrastructure expansion (current)
  • Langi Kal Kal Prison Expansion & Additions (Phase 1 – 4) $ 21 million – 54 bed expansion, administration expansion ( including new visits centre & industries)
  • Dhurringile Expansion & Additions $ 16 million (completed 2010) 54 bed expansion & a prisoner services building & training workshops
  • Tarrengower Expansion & Additions $ 4.8 million – 18 bed expansion, redevelopment & additions to administration building, visitation areas, recreation area, medical and procession facilities.
  • Barwon Prison Melaleuca Wing upgrade $ 6 million
  • Langi Kal Kal Prison Portable Prisoner Accommodation – 25 container accommodation units
  • Beechworth Correctional Centre Portable Prisoner Accommodation – 25 container accommodation units
  • Bendigo Police Station $ 17.4 million
  • Torquay Police Station $ 5.7 million
  • Mt Hotham Police Station $ 2.0 million
  • Benalla Police Station Masterplan (2014)
  • Victoria Police Centre of Learning for Family Violence $11.7m
  • Reservoir 24-hour Police Station (current)

Centre of Learning for Family Violence

Victoria Police Centre of Learning for Family Violence

Following a competitive tender process, builder Ireland Brown Construction and FMSA Architecture were engaged by Victoria Police to deliver a new training and office accommodation facility under a design and construct arrangement. Designed and built in 10 months, the new ‘Centre of Learning for Family Violence’ collocates practical training spaces for cadets with office accommodation for Victoria Police Academy staff.

The state of the art facility includes the first scenario training facility dedicated to family violence in Australia. The space is adaptable to a number of scenarios using division curtains and adaptable entries to simulate different socio-economic domestic situations. The space will be used by trainees including cadets, superintendents, commander, lawyers, prosecutors and investigators.

The building is divided into two wings connected by a central open atrium featuring skylights reflecting the Victoria Police sillitoe tartan pattern. The building accommodates a 60 seat auditorium, 15 syndicate rooms, training rooms, offices, separate staff and cadet mess and amenities facilities, conference and meeting rooms. Training spaces are fitted with state of the art video technology that allows scenario training sessions to be live streamed to trainees on and off campus.

The main features of the building include glazed façade, metal cladding, composite timber cladding, sizeable female and male change areas, exposed aggregate pathways, a large canopy to the entry/external courtyards and a terrace overlooking the main academy building.

The aim of the design was to enhance the presence of the main academy structure and existing landscape. This has been achieved through the layout and the orienting the building towards the existing historic seminary building and curving the form to follow the existing curved pathway through the campus.

Photographer: Rachael Dere

Video: Victoria Police


CSV Security & Asset Program

In 2016 FMSA Architecture was engaged by Courts Services Victoria as Principal Consultant for the Asset & Security Redevelopment Program. The program focuses on the upgrade and expansion of 16 existing Victorian metropolitan and regional court complexes to ensure that the facilities meet the current CSV operational and security guidelines. The goal was to create a ‘safe and secure facility’ for all Courts staff and members of the public visiting the courts.

The Program was initiated to address the operational issues of the ageing assets which contributed to an inability to meet OHS requirements for staff, and security of all occupants in general, and in relation to new Family Violence objectives.

For many reasons Courthouses and registries are places of potential stress and conflict for users. Our design response responded to this issue in a consistent manner across all sites because of tailored consultation with CSV assets team and stakeholders at the individual sites. The construction and delivery of the upgrades will occur in live environments with minimal disruption to ongoing service activities and ensuring safety to all users.

As Principal Consultants, our scope of services ranged from the development and documentation of architectural solutions through project phases – from feasibility to contract administration – in liaison with CSV and the CSV appointed Project Manager, Johnstaff.

The program delivery was packaged in 2 tranches over a two-year period in line with funding requirements. Project scope ranged from minor upgrades, to the reconfiguration of internal spaces and minor extensions, to major alterations and additions.

With works undertaken concurrently at 16 existing courts facilities in regional and metropolitan Melbourne, our Design Team was structured to ensure efficient and consistent design and delivery. Led by a common Project Director and Project Leader, the projects were divided among supporting Project Architects based on location, scope and tranche.


Moorabbin Justice Centre

The Moorabbin Justice Centre is a multi-purpose facility which includes Magistrates’ Court, Children’s Court, multipurpose courtrooms for Koori Court and VCAT hearings, community correctional services, sheriff’s office, police prosecutions and custody centre. 

The design defuses the traditional formality and stress associated with the delivery of justice through the layering of space – from forecourt to entry, enclosed courtrooms and transparent public spaces giving tangible and transparent access to justice, sending a message that justice is available to all. The subtle use of materials, colour and light contribute to a relaxed internal environment for what can be a stressful experience for many, including staff.

The building design adopts and extends a sustainable approach initiated by the clients’ environmental management systems with the result being the Justice Department’s most environmentally sustainable building on its completion. Many alternative environmental systems for a high performance building were adopted, delivering public spaces that operate without conventional air-conditioning.

Awards: 
South Eastern Development Award for most Outstanding Sustainable Building

Photographer: Mark Munro Photography


Latrobe Valley Justice Precinct

This architectural landmark for the Morwell community and Latrobe City Council presents significant growth and cohesion to the existing urban fabric. The Latrobe Valley Justice Precinct defines Morwell’s CBD and civic precinct, increasing Morwell’s status as a regional centre.

Located on an irregular shaped site of 12,800sqm, this 7,380sqm complex includes the Police District Headquarters and 24 hour police station together with a multijurisdictional courthouse and judicial auxiliary building. The urban design solution was the key to the scheme winning an invited competition tender.

The complex required sensitivity for a small township streetscape, yet called for a commanding presence appropriate for important public buildings. Comprising three public buildings with diering characteristics and separate address points, the plan integrates civic spaces and architecture.

A demanding brief requirement was to include a high degree of sustainability custom designed for each user group. Included are operable windows, automated louvres, direct and passive access to light and fresh air incorporated into a mechanically ventilated building with integrated thermal mass.

The complex provides a new focus within the urban landscape of the Latrobe Valley and a catalyst for the extension of urban pride.

 

Photographer: Mark Munro Photography


Bendigo Police Station

Bendigo Police Station provides Victoria Police and the Bendigo community with a strong contemporary image at the gateway to Bendigo. Located on a prominent corner site on the main road into the city, the building addresses the street with a distinctive inclined glass double façade, presenting an accessible and transparent public image while maintaining 24-hour operational security and street surveillance. 

 Sustainable principles were integrated into the design, providing a low energy building with significant water catchment and storage for recycling. The steel-framed, sculptural, glass façades are an environmental device designed to reduce energy consumption. The central, full height atrium is equipped with mechanical louvers, which allow hot air in the roof space to escape via mechanical louvres that open under pressure.

Photographer: Mark Munro Photography


Mt Hotham Police Station

Mt Hotham Police Station is Australia’s highest altitude public building, operating in the most extreme weather conditions on the Australian mainland. The 255sqm building provides for operational policing and search and rescue functions for the alpine resort of Mt Hotham and surrounding areas.

Working within a tight budget and time frame, the project had to be designed, documented and built during the warmer months outside the ski season.

Due to the extreme climatic variations, selected external cladding materials are robust and include zinc cladding and Colorbond steel. The sculptural composition is evocative of the brutal landscape whilst the angled façade reduces the glazed areas to a minimum, reducing heat loss.

The building is designed to be extremely low maintenance with no need to touch the outside of the building for an estimated 20 years. The building features pedestrian and vehicular slab heating, roof heating to prevent excessive snow and ice build-up and self-cleaning glass to reduce maintenance costs. It can also operate for long periods without connection to mains power.

 

Photographer: Mark Munro Photography


Melbourne Children’s Court Foyer, Waiting Areas + Playground

As part of the CSV Asset & Security Redevelopment Program, FMSA was responsible for the redevelopment of several areas in the Melbourne Children’s Court including the waiting area, foyer and existing children’s services spaces including the playground.

Our approach in designing each of the children’s spaces was to create environment that was interactive, welcoming and comfortable for children.  With individual challenges and requirements for each space, the design outcomes are a result of a collaborative effort between FMSA and MCC.

From the foyer and waiting areas to the children’s spaces; a common palette of colours, textures and shapes were used to create spaces that are comforting and playful, whilst supporting the commercial and operational needs of the court environment. Acoustic panels and furniture placement were tools to address security and acoustic issues throughout.

The objective in redeveloping the outdoor courtyard playground was to reduce the institutional aesthetic to create a more engaging and inviting spaces. Keeping the existing statues and trees, the new Playground introduces colour and artificial grass to delineate circulation and seating spaces. New furniture with organic shapes, texture, bright colours and natural materials such as timber are incorporated to create an engaging play area. External blackboards outside the playroom provide additional passive play for the children and adults to use.

Our interior design team worked closely with Court Services Victoria, Children’s Court of Victoria and key stakeholders including the DHHS to deliver an innovative environment that responds to the needs and interests of children.


Kyneton Magistrates Court redevelopment

Delivered as part of the Court Services Victoria Security and Assets Upgrades program the $2.0 million redevelopment of the 160 year Kyneton Courthouse included the addition of a new secure connection between the Kyneton Police Station and the courthouse ensuring safer movement of people in custody.

The internal reconfiguration included an addition creating an accessible public entry and airlock, a foyer with separate waiting spaces and interview rooms, new registry counter, improved public amenities and roof and external face upgrades that maintain the heritage registered building.

The works deliver on Recommendation 182 of the Royal Commission into Family Violence by better supporting victim survivors of family violence in rural, regional and remote communities.


Melbourne Magistrates Court fitouts

FMSA was engaged to provide interior design services under a design and construct contract for the refurbishment of staff, counter and back of house spaces at the Melbourne Magistrates Court.

The solution focused on improving workspace efficiency by introducing custom storage, filing and breakout spaces. FMSA consulted with the staff to understand the issues and filing requirements, and developed multiple storage solutions including movable boxes, ergonomic bench tops and file sorting pigeonholes. The result is a more efficient and calm workplace that incorporates plantings, natural textures and surfaces.

FMSA Architecture worked closely with Built, Court Services Victoria and furniture supplier UCI to ensure that we met their desired design, layout, finishes where employees would feel welcome to this new modern and vibrant workspace.  

Photographer: Rachael Dere