State Coal Mine Visitors Centre

Client

Parks Victoria

Completed

2010

Location

Wonthaggi, Victoria

Budget

$ 800,000

Areas

Architecture
Interior Design
Masterplanning

The State Coal Mine Visitor Centre at Wonthaggi offers visitors a new welcoming landmark for the historic site.

FMSA was engaged by Parks Victoria to review the existing masterplan with the intention of enhancing the visitor’s experience through improved pathways, facilities and displays, as well as design a new Visitor’s Centre in preparation for the reopening of the underground mine tours.

The new Visitor Centre building references existing site themes and materials, the past story and position of the coalmine, and in the context of sustainability and energy, offering the visitor a complete journey. Facilities provided include interpretive display areas, tour ticketing, a cafeteria, an enhanced theatre and staff offices.

 

Photographer: Rhiannon Slatter Photography

The new Visitor Centre references existing site themes and materials, the past use and position of the coalmine.

Back to top