Melbourne Children’s Court Foyer, Waiting Areas + Playground

Client

Court Services Victoria

Completed

2018

Location

Melbourne Children's Court

Budget

Confidential

Areas

Architecture
Interior Design

As part of the CSV Asset & Security Redevelopment Program, FMSA was responsible for the redevelopment of several areas in the Melbourne Children’s Court including the waiting area, foyer and existing children’s services spaces including the playground.

Our approach in designing each of the children’s spaces was to create environment that was interactive, welcoming and comfortable for children.  With individual challenges and requirements for each space, the design outcomes are a result of a collaborative effort between FMSA and MCC.

From the foyer and waiting areas to the children’s spaces; a common palette of colours, textures and shapes were used to create spaces that are comforting and playful, whilst supporting the commercial and operational needs of the court environment. Acoustic panels and furniture placement were tools to address security and acoustic issues throughout.

The objective in redeveloping the outdoor courtyard playground was to reduce the institutional aesthetic to create a more engaging and inviting spaces. Keeping the existing statues and trees, the new Playground introduces colour and artificial grass to delineate circulation and seating spaces. New furniture with organic shapes, texture, bright colours and natural materials such as timber are incorporated to create an engaging play area. External blackboards outside the playroom provide additional passive play for the children and adults to use.

Our interior design team worked closely with Court Services Victoria, Children’s Court of Victoria and key stakeholders including the DHHS to deliver an innovative environment that responds to the needs and interests of children.

Back to top