Latrobe Valley Justice Precinct

Client

Department of Justice Victoria

Completed

2006

Location

Morwell, Victoria

Budget

$34 M

Areas

Architecture
Interior Design
Urban Design

This architectural landmark for the Morwell community and Latrobe City Council presents significant growth and cohesion to the existing urban fabric. The Latrobe Valley Justice Precinct defines Morwell’s CBD and civic precinct, increasing Morwell’s status as a regional centre.

Located on an irregular shaped site of 12,800sqm, this 7,380sqm complex includes the Police District Headquarters and 24 hour police station together with a multijurisdictional courthouse and judicial auxiliary building. The urban design solution was the key to the scheme winning an invited competition tender.

The complex required sensitivity for a small township streetscape, yet called for a commanding presence appropriate for important public buildings. Comprising three public buildings with diering characteristics and separate address points, the plan integrates civic spaces and architecture.

A demanding brief requirement was to include a high degree of sustainability custom designed for each user group. Included are operable windows, automated louvres, direct and passive access to light and fresh air incorporated into a mechanically ventilated building with integrated thermal mass.

The complex provides a new focus within the urban landscape of the Latrobe Valley and a catalyst for the extension of urban pride.

 

Photographer: Mark Munro Photography

The complex provides a new focus within the urban landscape of the Latrobe Valley and a catalyst for the extension of urban pride.

Back to top