Laneway House

Client

Private Client

Completed

2012

Location

Hawthorn East, Victoria

Budget

$ 1.2 million

Areas

Architecture
Interior Design
Construction Management

Located in the inner city suburb of Hawthorn East, the Laneway House is an example of a contemporary infill residential architecture.  As the name suggests, the Laneway House occupies what was an existing laneway beside the clients existing residence and office.

Maximising the spatial constraints of the site, the compact residence spans 3 levels creating distinct zones for living and retreat. A modern angular staircase featuring bold coloured glass panels connects each level offering a point of orientation throughout the home. 

Exterior fibreglass ‘shading matrixes’ fixed to the front and rear façades create a sense of privacy on all levels on the. Heaviest at street level, the porosity of the screens increases on the upper floors as the need for external privacy decreases.

Maximising the spatial constraints of the site, the compact residence spans 3 levels creating distinct zones for living and retreat.

Back to top