Bendigo Police Station

Client

Victoria Police

Completed

2006

Location

Bendigo, Victoria

Budget

$ 17.4 million

Areas

Architecture
Interior Design
Masterplanning

Bendigo Police Station provides Victoria Police and the Bendigo community with a strong contemporary image at the gateway to Bendigo. Located on a prominent corner site on the main road into the city, the building addresses the street with a distinctive inclined glass double façade, presenting an accessible and transparent public image while maintaining 24-hour operational security and street surveillance. 

 Sustainable principles were integrated into the design, providing a low energy building with significant water catchment and storage for recycling. The steel-framed, sculptural, glass façades are an environmental device designed to reduce energy consumption. The central, full height atrium is equipped with mechanical louvers, which allow hot air in the roof space to escape via mechanical louvres that open under pressure.

Photographer: Mark Munro Photography

Sustainable principles were integrated into the design, providing a low energy building with significant water catchment and storage for recycling.

Back to top